Nawals julfrågor

Minimuslimer

Där det finns kunskap finns det framgång

Nawals frågor om julen

Nawal tittade ut genom fönstret och undrade vad alla dessa stjärnor o ljus i grannarnas fönster var , hon hade trott att dem kom fram när vintern kom , vintern var så mörk.

 

Men Maryam hade berättat för Hamza, Karim och Nawal att dessa var julstjärnor och julljus, att man firade jul o då fick man julklappar, presenter av jultomten, en röd gubbe med lång mössa.

Maryam sa att man fick det bara om man varit en snäll flicka hela året .....

Nawal hade aldrig sett eller fått något av denna jultomte, var hon inte snäll nog?

 

Mamma kom in och Nawal tog sig mod att fråga

-mamma är jag snäll? ....varför kommer inte jultomten till mig då?

Mamma kramade om sin lilla flicka och satte sig ner för att berätta och svara på alla Nawals frågor:

 

"Hjärtat för det första vi är muslimer , och vi firar endast de två högtider våran profet Muhammed sall allahu wa alehy wa salam, har sagt att vi ska fira, Eid al Fitr och Eid al Adha.

Så julen är inget profeten( saw) eller sahabas gjorde eller någon som säger sig följa sunnan ska göra.

Nu firar man jul för att umgås med familjen, alla samlade, eller som tradition, eller för att glädja barnen med mera , sa mamma"

 

Nawal förstod men varför började man fira jul? Umgås med familjen kan man göra vilken dag som helst, mamma gör Nawal glad vilken dag som helst men vadå traditon?

Jultomten exiterar inte, det är från en gammal saga från Turkiet som sedan växte fram i väst och tyvärr sprider sig till hela världen fortfarande, samma sak med julgranen- berättade mamma.

 

"nawalo gumman, julen är en kristen högtid, man firar för att man tror att jesus (profeten Isa) föddes då, det finns inga autentiska bevis för det men man tror så för att vissa har kommit fram till det genom att räkna och gissa lite.

Kristna tror att jesus är son till Gud eller att han är en del av Gud , alltså att han är gud. Dem ber till Gud genom Jesus eller så ber dem direkt till Jesus om hjälp och så.

Men i biblarna står det att jesus själv säger att han ber till Gud, det finns också många andra bevis i biblarna att Jesus inte är gud"

 

Nawal blev lite förvirrad , varför ska man be till någon som ska säga vad hon vill till gud när hon själv kan göra åkallan och be själv direkt till Allah?!!.

varför ska föräldrar lura barnen om jultomten, en gubbe som kommer o dela presenter , DET tyckte Nawal vad lite läskig, hon fick masssa gåvor på Eid al Fitr och på Eid al Adha åkte dem oftast bort hela familjen och ingen lurade henne vem presenterna kom ifrån.

Det var hon glad för.

Och Jesus kan inte vara Gud , eller en del av Gud, för att gud är 1 och inget kan sättas vid Guds sida.

Nawal visste detta för att pappa påminde henne alltid det.

 

"Nawal , man ska inte fira saker som kommer från andra religioner , man ska inte fira saker som inte våran profet (saw) firade, och vi ska inte fira saker som återkommer på en fast tidpunkt , tex födelsedagar som man firar samma datum varje år, man ska inte heller fira saker man inte förstår eller kan stå för"

 

-mamma tänk om jag dör , min födelsedag det datumet kommer för alltid att påminna dig o göra dig ledsen visst? mer ledsen än andra dagar för att den var speciell min dag....

 

Mamma kramade Nawal , hon var så stolt över sin dotter.

 

-mamma jag är glad att du inte firar mig som dem firar profeten Isa , jag vill att du ska sakna mig varje dag så att du inte har så ont i hjärtat, din saknad kommer att delas till små bitar varje dag i ditt liv istället för att du ska sakna mig varje dag och extra mycket på min speciella dag.

 

Nawal var trött efter all ny information hon fått , hon ville sova nu , men hon kunde inte låta bli att bli pigg av tanken att hon måste tacka Allah för Islam och hon tackade men tyckte inte att det räckte , hon ville sprida informationen hon fått av mamma.

Imorgon , imorgon in sha Allah skulle hon samla alla sina vänner, speciellt Maryam, Karim, och Hamza för att hon ville inte att det skulle finnas en liten risk att dem började bli ledsna för att jultomten hade glömt dem.

Hon skulle minnsan göra dawah som pappa alltid uppmanade henne till.