Mors dag

Minimuslimer

Där det finns kunskap finns det framgång

Morsdag

När Hamza kom hem efter skolan var han inte glad, han kände sig förvirrad. Varför hade inte mamma berättat för honom att i fredags hade det varit morsdag!!!!

Han var ju (enligt honom) den enda i världen som inte grattat sin mamma på denna dag, eller köpt blommor.

Han älskade ju också sin mamma varför skulle inte han få chansen att visa det. Hälften av barnen i skolan hade fått berätta hur dem firat deras mamma och imorgon var den andra halvans tur, alltså betydde det att det var Hamzas tur också.

När Hamza kom hem stod hans och värmde hans mat , Hamza gick fram till henne och gav henne en stor kram och började gråta.

Mamma trodde någon hade varit dum mot Hamza i skolan eller så, men Hamza skämdes att berätta.

Han ville bara bli kramad av mamma så att han slapp känna att han skämdes för att han glömt bort mors dag, men han kunde inte låta bli att vara arg på mamma också för att hon inte lärt honom när Morsdag var.

Mamma strök Hamzas kind och sa

- hjärtat om du inte talar om för mig varför du är ledsen så kan jag inte hjälpa dig och som mamma så får man ont i hjärtat när man ser sitt barn gråta och inte veta varför.

Hamza som alltid varit en modig pojke skämdes så mycket för att han inte uppmärksammat sin mamma, men valde att berätta och sa.

- Mamma, alla barnen har firat sin mamma på mors dag och jag måste berätta imorgon hur jag firade dig men jag har inte firat dig, och du är den vackraste jag vet och inte ens en blomma gav jag dig.

 

Mamma kramade Hamza och sa – hjärtat vi är muslimer, vi firar inte sådana högtider. Därför har jag inte lärt dig dem, men det är kanske lite fel för att du måste veta varför icke muslimer firar sådant samt varför vi inte firar sådant.

Dessa högtider är inte från Islam. Om vi firar detta Hamza så gör vi som icke muslimer, och det ska vi inte göra. Detta var inget profeten Muhammed , salla allahu wa alehy wa sallam, gjorde och det är inget vi bör göra heller.

Hamza jag vet att du älskar mig det visar du varje dag, och det är värt mer för mig än att du ska fira mig EN dag om året, att du visar mig respekt och kärlek varje dag är mer värt än allt.

När pappa kom hem pratade han också med Hamza om detta, och Hamzas hjärta blev lugn, mamma visste att han älskade henne fast han inte firat henne och hon hade sagt att han var den bästa sonen hon kunde ha önskat sig. Nu kunde Hamza gå o lägga sig utan att känna sig ledsen över att han skulle ha glömt bort sin mamma.

På morgonen tittade Hamza sig i spegeln och sa – DU är stark, du är Muslim och DU ska våga säga till hela klassen hur Profeten Muhammed, salla allahu wa alehy wa salam, har lärt oss att vara . Med nervösa steg gick han mot skolan.

Efter lunchen var det hamzas tur att berätta, pappa hade sagt att han skulle säga Bismillah innan han började prata, det skulle hjälpa honom att våga.

Hamza började berätta om sin morsdag dag

- Jag har inte firat min mamma…..............( Alla barnen tittade med stora ögon).

Hamza fortsatte

- Jag är Muslim och vi Muslimer firar inte sånt. Det betyder Inte att vi inte älskar vår mamma, min mamma är den jag mest älskar hemma, min mamma betyder jätte mycket för mig. Hon är vackrast.

 

En pojke i klassen frågade- Men Hamza om du inte firar henne på mors dag hur ska hon få veta att du älskar henne.?

-Jo därför att jag visar det till mamma varje dag, jag respekterar henne , älskar henne och ger henne små presenter nästan varje dag. Jag behöver inte en speciell dag för att visa henne vad hon betyder för mig, jag behöver inte vänta en speciell dag för att bli påmind att jag måste köpa en present. Och min mamma sa att hon inte behöver en speciell dag för att hon ska känna hur mycket jag älskar henne. , sa Hamza.

Pojken sa- Men jag älskar också min mamma varje dag .

Hamza ville ju inte göra pojken ledsen för att han visste att alla barnen älskade sina mammor så han sa-

-Jag vet att du älskar din mamma, men om vi har en speciell dag att fira henne på så kan det hända att vi glömmer bort att fira henne varje dag, att säga att vi älskar henne varje dag . Och det kan bli så att vi börjar vänta med att ge henne presenter bara för att kunna ge dem på morsdag. Min pappa sa att man vet aldrig när man dör , därför ska man ska inte ha speciella dagar för att fira folk.

Man ska kunna fira sin familj varje dag , genom att visa dem kärlek, respekt och ge dem presenter när vi kan och vill.

En flicka räckte upp handen och sa- jag vill inte heller ha EN dag då jag firar min mamma jag vill fira att jag älskar henne varje dag.

Fröken sa att barnen skulle klappa händerna för Hamza hade varit så duktig och vågat berätta att han gjorde annorlunda och varför han gjorde så. Fröken tyckte också att Hamzas sätt var jätte fint och sa

- Barn nu tycker jag att ni ska göra ett kort var till era mammor och pappor där ni skriver var ni vill, tex hur mycket ni älskar dem.

 

Barnen blev så glada. Och Hamza kom hem med ett kort som mamma satte på kyskåpet.

Det stod:

Mamma och Pappa Jag älskar er Idag och alla andra dagar, jag behöver inte en speciell dag att visa er det. Jag vill göra det varje dag i hela mitt liv, och jag ska göra det genom att lyda er, och respektera er för att jag vet att ni älskar mig och vill mitt bästa. Er son Hamza <3

Så våra fina barn glöm inte vad Hamza sa, Ni behöver inte en speciell dag att visa mamma eller någon i er familj att ni älskar dem. Det ska man visa varje dag.

En man kom till profeten (saws) och frågade:

” Åh Allahs sändebud, vem förtjänar mest av alla mitt goda kamratskap? Profeten svarade: din mor. Mannen frågade igen: Och vem sedan? Profeten svarade igen: din mor. Mannen frågade igen: Och vem sedan? Profeten svarade igen: din mor. Mannen frågade igen: Och vem sedan? Då svarade profeten: din far ”.

(Berättad av Al-Bukhari och Muslim)

 

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************